Zawijasy ziemniaczane

Składniki:

  • pół kg mąki pszennej graham

  • łyżeczka przyprawy gharam masala

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 1/2 szklanki oleju

  • pół kg ugotowanych ziemniaków

  • łyżeczka kurkumy, łyżeczka czarnuszki, szczypta soli

Sposób przyrządzenia:

Ugotowane ziemniaki rozgniatamy na gładką masę dodając kurkumę, czarnuszkę, sól i 1 łyżkę stołową oleju. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i gharam masala. Dodajemy olej, mieszamy, a następnie stopniowo dodajemy tyle wody, by otrzymać gładkie, miękkie ciasto, łatwe do wałkowania. Ciasto rozwałkowujemy na prostokątny placek grubości ok. 0.5 – 0,7 cm, szerokości co najmniej 20 cm.

Masę ziemniaczaną układamy na placku wzdłuż jednego brzegu, przy pozostałym brzegu zostawiając kilka cm wolnego miejsca – na sklejenie ciasta. Zwijamy ciasto zaczynając od brzegu, przy którym jest masa. Kroimy krążki grubości ok. 1,5 cm i układamy na wysmarowanej olejem blasze. Pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 15-20 min.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: