Jak zweganizować przepis na ciasto

Poniżej fragmenty artykułu How to Make a Dessert Recipe Vegan

Zweganizować? Nie jest to prawdziwe słowo, ale spotyka się je dość często wśród wegańskich społeczności. Oznacza ono, że jeśli nie możemy znaleźć jakiegoś przepisu w wersji wegańskiej, bierzemy normalny przepis i przekształcamy go w bezjajeczne i bezmleczne kulinarne dzieło sztuki.

Czasami potrzebna będzie wytrwałość, żeby ustalić właściwe proporcje, ale możliwe, że dzięki temu stworzymy lepszy deser niż ten z oryginalnego przepisu.

Kilka rad dla początkujących:

  1. Zacznijmy od dobrego tradycyjnego przepisu, który już kiedyś wypróbowaliśmy lub został nam polecony przez przyjaciół czy rodzinę.

  2. Wybierzmy taki przepis, który korzysta z niewielkiej ilości jaj, najwyżej 1-2.

  3. Mleko można łatwo zastąpić mlekiem roślinnym, takim jak sojowe, migdałowe lub ryżowe. Rodzaj mleka zazwyczaj nie ma znaczenia, ponieważ jest ono zwykle używane w niewielkich ilościach.

  4. Używanie oleju zamiast margaryny jest skomplikowane z powodu różnicy w konsystencji. Dlatego powinniśmy użyć 25% mniej oleju niż ilość masła podana w przepisie. Możemy też masło zastąpić wegańską margaryną.

  5. Biały cukier można zastąpić organicznym (unikamy cukru z trzciny cukrowej).

  6. Są różne sposoby na zastąpienie jajek w przepisie. Oto kilka przykładów:

  • Muffiny, murzynki, ciasta, batony: NIESŁODZONY MUS JABŁKOWY-1/4 szklanki = 1 jajko

  • Muffiny, ciasta, batony: JOGURT SOJOWY 1/4 szklanki = 1 jajko

  • Placki, chlebki, muffiny i ciasta, które mają zwartą konsystencję: TOFU (zmiksowane z wodą) 1/4 szklanki=1 jajko

  • Chlebki, muffiny, ciasta: PUREE Z DYNI** 1/3 szklanki = 1 jajko

  • Muffiny, ciastka, ciasta: ROZGNIECIONY BANAN 1/4 szklanki = 1 jajko

  • Muffiny, ciastka, ciasta: MĄKA SOJOWA 1 łyżka zmieszana z 1 łyżką wody =1 jajko

  • Murzynki, ciastka i chlebki: ZMIELONE SIEMIĘ LNIANE 1 łyżka siemienia zmieszana z 3 łyżkami wody = 1 jajko

Można też eksperymentować z mąką ziemniaczaną.

** Puree z dynihttp://okruszki.blox.pl/2008/10/PUREE-Z-DYNI.html

http://puqee.com/make/how-to-make-a-dessert-recipe-vegan/

http://www.veganbakingsecrets.com/?p=240

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: