GMO zagraża ekosystemom

Tłumaczenie artykułu GMO Crops Threaten Biodiversity

Naukowcy genetycznie zmodyfikowali DNA głównych roślin uprawnych, takich jak soja, kukurydza i bawełna, aby były odporne na szeroko stosowane herbicydy (chemiczne środki chwastobójcze).

Roundup (herbicyd) jest sztandarowym produktem koncernu Monsanto, który produkuje chemikalia stosowane w rolnictwie oraz nowe zmodyfikowane genetycznie odmiany roślin nazywane „Roundup Ready”.

GMO – skrót od „genetycznie zmodyfikowany organizm” – określa produkty żywnościowe zmienione na poziomie genów.

¹ Transgenetyczna roślina zawiera jeden lub więcej genów wprowadzonych sztucznymi metodami, takimi jak transfer obcych genów oraz fuzja komórek, w miejsce tradycyjnych form rozmnażania. Geny odmiennych gatunków, w tym zwierząt, bakterii i wirusów, wprowadzone do innego organizmu (soi, kukurydzy, bawełny, itd.) nieodwracalnie zmieniają kod genetyczny tych roślin.

Współcześni biotechnolodzy stworzyli pomidory, które zachowują dłuższy okres świeżości – poprzez wprowadzenie genów flądry (tak… ryby!), soję, która jest odporna na środki chwastobójcze oraz ziemniaki z genami meduzy, które świecą w ciemności, kiedy brakuje im wody. Jeśli cię to zaniepokoiło, to nie jesteś odosobniona/ny.

Obawy wywołuje m. in. zakłócenie delikatnej równowagi ekosystemów, przenoszenie się genów GMO na inne uprawy oraz ich wpływ na środowisko naturalne.

Ogólnie mówiąc, bioróżnorodność odnosi się do wielu form życia na Ziemi. Zdrowe ekosystemy charakteryzują się kompleksową interakcją miedzy odmiennymi gatunkami, co pomaga zachować równowagę biologiczną.

Prowadzenie upraw wymaga kontrolowania dziko rosnących roślin (chwastów), które rywalizują o światło słoneczne, wodę i składniki odżywcze.

Skrzyżowanie czy ‚przepływ genów’ odnosi się do upraw GMO przekazujących swoje zmiany na poziomie DNA dziko rosnącym roślinom, co potencjalnie zagraża bioróżnorodności. Roślinność w pobliżu upraw może zostać tak zmieniona, że istnieje zagrożenie, iż będzie w stanie przytłoczyć inne gatunki w swoim środowisku.

Zjawisko przepływu genów występuje od pradawnych czasów, dlatego skrzyżowanie z GMO jest głównym problemem niepokojącym naukowców i ustawodawców, którzy zastanawiają się nad ekonomicznymi i ekologicznymi konsekwencjami tego procesu.

1 Pew Initiative on Food and Biotechnology /luty 2007,

http://www.ecomii.com/blogs/business/2009/04/16/gmo-crops-threaten-biodiversity/

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: