Boczniak smażony

Boczniak jest bardzo smacznym grzybem. Oprószony mąką i podsmażony może być przekąską lub  daniem z ryżem, ziemniakami, czy kaszą, może być też dodatkiem do chleba.

Składniki:

  • boczniak- najlepiej jak najświeższy

  • mąka

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Sposób przyrządzenia:

Boczniaka płuczemy, ścinamy nieco ogonki, żeby grzyby były płaskie do smażenia. Czekamy, aż nieco obciekną. Od strony blaszek posypujemy solą, pieprzem, a następnie mąką. Od strony kapelusza posypujemy tylko mąką. Smażymy na oleju na złoty kolor. Spożywamy bezpośrednio po smażeniu, bo wtedy boczniaki są chrupiące.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: