Surowe krakersy

Doskonała, sycąca przekąska pełna bogactwa składników odżywczych m.in. żelaza.

Składniki:

  • pół szklanki mąki dyniowej (lub zmielonych nasion dyni)

  • kilka surowych oliwek lub suszonych pomidorów (wcześniej namoczonych)

  • szczypta soli morskiej,

  • ok. 4 łyżki oliwy z oliwek

  • tymianek (opcjonalnie),

  • 2 łyżki obłuszczonych nasion konopi (opcjonalnie)

  • 4 łyżki mąki migdałowej (opcjonalnie)

  • woda

Sposób przygotowania:

Oliwki lub pomidory posiekać w bardzo drobniutkie cząstki. Wszystkie suche składniki połączyć z oliwą i oliwkami (pomidorami) dodając oliwę i sól. Wszystko starannie wymieszać i stopniowo dodawać niewielkie ilości wody tak, by powstało jak najtwardsze, ale zwarte ciasto. Uzyskaną masę układamy np. na talerzu formując płaski placek i nacinając kwadraciki. Suszymy na kaloryferze lub w jego pobliżu przez kilka godzin (można zostawić na noc). Następnie ostrożnie podważamy kwadraciki i przekładamy je na drogą stronę. Suszymy jeszcze kilka godzin.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: