Ciasto z jabłkami


Składniki:

3,5 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
0,5 szklanki oleju

1/2 szklanki rodzynek
3/4 szklanki wody
3 łyżki octu jabłkowego
sok z jednej pomarańczy

sok z 1 cytryny

2 łyżki sody oczyszczanej

Wanilia
Jabłka starte na grubej tarce (ja je po prostu miksuje w robocie na drobne kawałki)

cynamon

cukier do posypania

kawałeczki orzechów włoskich (opcjonalne)

Wymieszać mąkę, cukier, proszek, sodę. Wlać olej, wodę, sok z cytryny i pomarańczy, dobrze zmiksować. Na koniec dodać ocet i kilka kropel wanilii, rodzynki i zmiksować lub wymieszać.

Jabłka zetrzeć, można dodać do nich trochę orzechów włoskich.

Wylać na blachę, na wierzch położyć starte jabłka i posypać cukrem i cynamonem.  Piec w temperaturze ok. 180 C ok. godzinę, ale uważać, żeby się nie przypaliło. Po wyłączeniu piekarnika zostawić ciasto w środku do powolnego ostygnięcia.

Jest to świetny przepis, a został zainspirowany puszystym ciastem z owocami z Puszki.pl. Jednak nie miałam składników do tamtego przepisu i tak powstało to naprawdę fajne i zawsze udające się ciasto.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: