Paszteciki z borowikami i bulion borowikowy

(proporcje na ok.12 pasztecików)

Składniki:

  • 200 g suszonych borowików

  • sól, pieprz

  • 1 i  1/2 szklanki mąki pszennej graham

  • pół szklanki oleju

  • łyżeczka proszku do pieczenia

Sposób przyrządzenia:

Grzyby namoczyć na noc, a następnie gotować w ok. litrze wody. Wyłożyć grzyby na sitko, aby odsączyć wodę, potem je posiekać, dodać sól i pieprz, wymieszać. Bulion – wywar z borowików doprawić sosem sojowym, solą i pieprzem.

Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, dodać olej i wymieszać. Następnie dodawać stopniowo wodę do uzyskania elastycznego ciasta, które łatwo będzie wałkować. Ciasto rozwałkować na placek grubości ok 2-3 mm. Wycinać kwadraty o boku ok. 7 cm. Na środek kwadratu nakładać łyżeczkę farszu, a boki kwadratu zawijać do środka – nie muszą się skleić, wystarczy, że są bardzo blisko siebie. Paszteciki piec w temperaturze 180 st.C przez ok.15 min. Można je podawać z bulionem grzybowym, warzywnym lub czerwonym barszczem.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: