Zdrowa dieta

Tłumaczenie artykułu Fun (and health) with Foods

W wieku 78 lat, Edna Green mówi, że czuje się lepiej niż 30 lat temu, a to dzięki diecie roślinnej oraz wsparciu, jakie daje jej grupa dla ludzi starających się zrzucić nadwagę. Edna pragnie także pomóc innym w odzyskaniu zdrowia.

Kiedy mąż Edny zmarł po długiej walce z rakiem, postanowiła zapisać się na zajęcia Food for Life (Żywność dla życia), które oferuje organizacja Projekt Rak.

,,Postanowiłam, że jeśli mogę temu zapobiec, to w moim domu już nikt nie będzie chorował na raka” – powiedziała.

Po skończeniu programu, sama zorganizowała swój własny kurs, złożony na początku z 4 kobiet, które dzieliły się między sobą przepisami. Kurs rozrastał się i obecnie uczęszcza na niego 33 kobiet i mężczyzn. (…)

,,Uważam, że jest to dobry program, ponieważ teraz ludzie naprawdę interesują się zdrowym odżywianiem – tzn. oni naprawdę się w to angażują.” – mówi Edna.

Jej miejscowy lekarz twierdził, że takie zajęcia są bardzo potrzebne w Yumie, ponieważ tamtejsi ludzie sami muszą zbierać informacje na temat zdrowej diety.

Jedna z kobiet zapisała się na program, aby pomóc choremu na cukrzycę mężowi, który regularnie brał insulinę. Po zastosowaniu przepisów Edny, mąż tej kobiety schudł 15 kg, obecnie nie używa już insuliny i bardzo dobrze się czuje. (…)

,,Ludzie uważają, że ten sposób odżywiania się jest droższy, ale tak wcale nie jest.” – mówi o diecie wegańskiej Edna.

Kupując jedzenie organiczne, robiąc swoje własne bezmleczne sery i mleko, jesteśmy w stanie przechowywać te produkty dłużej, ponieważ są one takie świeże. ,,Wymaga to dużo przygotowań i czasu”.  Dodaje, że jednak warto to robić, ponieważ nie tylko zaczynamy się czuć lepiej i mieć więcej energii, ale także zmienia się nasz stosunek do życia na bardziej pozytywny. ,,Dzieje się to stopniowo, i zależy od tego, ile chcesz w to włożyć wysiłku.”

Należąc do kościoła Adwentystów Dnia Siódmego,  Edna zawsze koncentrowała się na dobrym zdrowiu, ale po wypróbowaniu każdej diety pod słońcem, dopiero teraz trafiła na odpowiednią i dlatego chce się nią podzielić z innymi podczas prowadzonego przez nią programu odchudzania: The Full Plate Diet (Dieta Pełnego Talerza).

Dieta ta opiera się na zwiększeniu ilości spożywanego błonnika, co daje też poczucie szybkiego nasycenia. Przeciętna dieta Zachodnia składa się z 15-20 gramów błonnika dziennie, natomiast jej dieta podwaja tę ilość, do 40 gramów.

Ważne jest tylko, aby jeść błonnik, zanim zje się cokolwiek innego.

Dużo osób, które przychodzą na jej zajęcia, nie ma zamiaru zostać weganami czy wegetarianami, ale zazwyczaj po zapoznaniu się z tą żywnością, rozumieją, że ona zapewni im zdrowie.

http://www.yumasun.com/articles/diet-66578-green-recipes.html

http://support.cancerproject.org/site/MessageViewer?em_id=3301.0

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: