Kokosowe pychotki

Wypiłam mleko z kokosa. Część miąższu starłam na tarce, dodałam wody i zmiksowałam otrzymując dodatkową porcję mleka kokosowego. Ale co zrobić z pozostałymi wiórkami? A gdyby tak zrobić z nich ciasteczka?

Składniki:

•             miąższ z jednego kokosa starty na tarce z dużymi oczkami (można wcześniej zrobić z niego mleko miksując z wodą – pół na pół)

•             1 szklanka mąki pszennej graham

•             1 łyżeczka kamienia winnego  lub proszku do pieczenia

•             2 łyżki oleju kokosowego lub margaryny wegańskiej

•             1/3 szklanki oleju

•             syrop daktylowy i 2 łyżki oleju kokosowego (do polewy)

Sposób przyrządzenia:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej i olej kokosowy (3 łyżki), wymieszać. Dodać miąższ kokosa i wyrabiać ciasto, dodając odrobinę wody – tyle, żeby ciasto było łatwe do wałkowania, elastyczne, ale nie za mokre. Ciasto wałkować na placek grubości około 3 mm i wykrawać ciasteczka foremkami. Piec w piekarniku w temperaturze ok. 180 st. C na złoty kolor. Dekorować polewą przygotowaną z syropu daktylowego zmieszanego z olejem kokosowym pół na pół. Można posypać wiórkami kokosowymi.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: