CZERWONY BARSZCZYK

SKŁADNIKI:

  • 1,5 kg buraków

  • 1 cebula

  • 1 marchewka

  • 2-3 ząbki czosnku

  • 1 cytryna

  • 1 łyżka sproszkowanego organicznego bulionu warzywnego, lub 1 kostka

  • sól, czarny pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

  • 2-3 litrów wody

SPOSÓB WYKONANIA

Umyć i obrać buraki, a następnie pokroić w mniejsze części. Umyć cytrynę, odłożyć 2 plastry cytryny, a z reszty wycisnąć sok i zalać nim buraki. Dołożyć przyprawy, zalać 2/3 litrami wody.

Gotować 30 minut, po czym ew. doprawić, wycisnąć czosnek, włożyć plasterki cytryny i gotować jeszcze 15 minut. Zdjąć z kuchenki i wyjąć plastry cytryny.

Ten barszczyk pasuje znakomicie do uszek, wszelkiego rodzaju pierogów oraz do wegańskiego „bigosu”.


 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: