Krakersy z różnymi ziarnami i nasionami

Składniki:

  • 1/2 kg mąki pszennej graham lub razowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lepiej kamień winny)
  • pół szklanki oleju
  • woda (około pół szklanki)
  • szczypta soli
  • ziarna słonecznika, sezamu, nasiona maku, kminek

 

Sposób przyrządzenia:

W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Następnie połączyć z olejem, aby powstała kruszonka. Stopniowo dodawać wodę tak, aby ciasto było twarde, sprężyste, ale łatwo się wyrabiało. Ciasto można podzielić na kilka części i każdą część wymieszać z innymi nasionami lub ziarnami, które nadają krakersom charakterystyczny smak. Formujemy je wałkując ciasto na placek grubości ok. 5-7 mm i wycinając dowolne kształty. Pieczemy w piekarniku w temperaturze ok 180 stopni.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: