Sos z kurek oraz surowka z buraczków

SKŁADNIKI do sosu:

  • · kurki, świeże lub z puszki

  • · wegańska śmietana

  • · koperek

  • · sól, pieprz

  • · cebula

  • · ew. przyprawa warzywna najchętniej bez drożdzy i eko

SKŁADNIKI do surówki z buraczków:

  • ugotowane buraki (ale nie rozgotowane)

  • kminek

  • sól, pieprz

  • oliwa

  • sok z cytryny

SPOSOB WYKONANIA

Kurki oczyszczamy i płuczemy parokrotnie, nawet te z puszki też należy płukać.

Kroimy na mniejsze części, ale niezbyt małe, wrzucamy do garnka z podgrzaną oliwą i dosyć często mieszamy, i po paru minutach dodajemy przyprawy. Po 10 minutach, kiedy woda odparuje dodajemy pokrojoną drobno cebulę i smażymy kolejne 5 do 10 minut. Następnie dodajemy śmietanę, taką ilość, by otrzymać pożądaną gęstość. Gotować jeszcze tylko chwilę, by śmietana się zagotowała.

Doprawić ewentualnie do smaku oraz dodać koperek.

Smakuje najlepiej z ziemniakami.

SPOSÓB WYKONANIA SURÓWKI

Buraczki zetrzeć na tarce do warzyw. Posypać solą, pieprzem oraz lekko roztartym kminkiem. Zalać sokiem z cytryny, na koniec dodać oliwę.

Zamiast soku z cytryny można użyć musztardę, którą mieszamy razem z oliwą, po czym zalewamy powstałym dressingiem buraczki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: