Ciasto do kawy z orzechowo-cynamonową kruszonką

Przepis na to ciasto jest w jakimś sensie kontynuacją wczorajszego bloga, ponieważ pochodzi od Jonathana Balcombe. Nie miałam okazji go wypróbować, ale dr Balcombe napisał, że jest to jedno z najlepszych ciast do kawy, jakie jadł.

Ciasto

  • 1 1/2 szklanki mąki

  • 1/2 szklanki cukru

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 3/4 szklanki bezmlecznej śmietany (przepis poniżej)

  • 1/3 szklanki oleju

  • 1/2 szklanki mleka sojowego (ryżowego, migdałowego itp.)

  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Bezmleczna śmietana

  • 1 opakowanie jedwabistego tofu (ok. 35 dkg)

  • 1 łyżeczka oleju

  • 1 łyżka soku z cytryny

  • 2 łyżeczki octu jabłkowego

  • 1 łyżeczka cukru

  • 1/2 łyżeczki soli

  • 1 łyżka sosu sojowego tamari

Kruszonka

  • 1/2 szklanki ciemnobrązowego cukru

  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu

  • 2 łyżki margaryny wegańskiej

  • 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Rozgrzej piekarnik do 150 C.

Wysmaruj olejem foremkę 20cm x 20 cm.

W małej miseczce wymieszają składniki na kruszonkę, i odstaw ją na bok.

W średniej wielkości misce wymieszaj mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczaną i sól.

Składniki na śmietanę wymieszaj w blenderze na gładką kremową masę.

Dodaj śmietanę, olej, mleko sojowe (lub inne) oraz wanilię i wszystko dokładnie wymieszaj.

Przelej masę równomiernie do formy, po czym posyp ją przygotowaną kruszonką.

Czas pieczenia 30-35 min.

Przepis dzięki uprzejmości Jonathana Balcombe.

http://www.humanesociety.org/issues/eating/recipes/desserts/cinnamon_walnut_coffee_cake.html

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: