Kotlety sojowe po grecku (potrawa wigilijna)

Składniki:

  • Opakowanie kotletów sojowych (można kupić w marketach)

  • Por

  • Przecier pomidorowy

  • 3 marchewki

  • Przyprawy – sól, pieprz ziołowy, ostra papryka

  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

  • Kotlety sojowe zalewamy gorącą wodą i pozostawiamy na 5 – 10 minut lub gotujemy 5 minut. Zawsze sprawdzamy, czy są miękkie. Kotlety sojowe właściwie są neutralne pod względem smaku, więc gotując je lub zamaczając tylko musimy dodać przyprawy, które lubimy.

  • Smażymy kotlety na patelni z obu stron, aż do przyrumienienia.

  • Ścieramy na tarce o grubych oczkach marchewkę.

  • Kroimy drobno por.

  • W garnku rozgrzewamy lekko oliwę z oliwek i dodajemy przyprawy. Wkładamy marchewkę i por. Dodajemy trochę wody. Mieszamy wszystko razem. Gotujemy, aż do miękkości. Na koniec dodajemy przecier pomidorowy i jeszcze przez chwilę trzymamy garnek na gazie, mieszając.

  • Kotlety sojowe możemy pokroić w mniejsze kawałki, ale nie za małe, żeby nie zniknęły w sosie.

  • Gdy chcemy potrawę podać później, np. na drugi dzień, to lepiej będzie trzymać kotlety oddzielnie, gdyż zanurzone w tym sosie mogą zmięknąć.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: