Torcik (surowy) o smaku mango i bananów.

Ta ilość jest na 2 porcje.

Składniki:

  • ok. 200 g pasty daktylowej, bądź zmielonych wcześniej namoczonych daktyli,

  • ok. 80 g zmielonych surowych nasion sezamu

  • pół mango,

  • 2 małe banany lub 1 większy,

  • 50 g rodzynek królewskich lub innych,

  • 1/4 szkl. namoczonych migdałów,

  • do 1/4 szkl. szklanki wody,

  • owoc do dekoracji, np. plasterki kiwi, cząstki mandarynki

Sposób przyrządzenia:

Z pasty daktylowej i zmielonego sezamu wyrabiamy masę i formujemy spód torcika. Brzegi robimy wyższe, żeby można było napełnić środek masą owocową.

Masę owocową robimy tak: kroimy na małe cząstki mango, a banany na plasterki, dodajemy rodzynki, a następnie wszystko lekko ugniatamy tak, by banany połączyły całość – część bananów zostaje w kawałkach, część rozgniecionych stanowi składnik łączący. Masę owocową układamy na spodzie z daktyli i lekko uciskamy, żeby nie było pustych przestrzeni.

Migdały obieramy ze skórki, miksujemy z niewielką ilością wody na gładką masę (na dużych obrotach). Ilość wody zależy od sprzętu, jakim dysponujemy. Staramy się uzyskać konsystencję kremu. Polewamy torcik śmietanką migdałową i dekorujemy. Można wstawić na kilkadziesiąt minut  do lodówki, jeśli nikt go nie widział. Znika błyskawicznie!

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: