Naleśniki a’la ruskie

NALEŚNIKI
1 ½ szklanki mąki
woda mineralna (najlepiej muszynianka)
szczypta soli, fruktozy, 1/2 łyżeczki sody
CIASTO
Mąkę połączyć z wodą mineralną w takiej ilości, aby powstało ciasto konsystencji śmietany, dodać sól, fruktozę i sodę, i zmiksować w blenderze.
Naleśniki smażyć na mocno rozgrzanej patelni (polecam z żeliwa szwedzkiego) na oleju.
FARSZ
1 kg ziemniaków
30-40dkg tofu
2-3 cebule drobno pokrojone i uduszone na oleju
przyprawy : wegańska vegeta , pieprz , 1/2-1 łyżeczka startej gałki muszkatołowej , 1-2 szczypty imbiru.
Wykonanie:
Tofu pokruszyć i skropić sokiem z cytryny, następnie dobrze wymieszać i odstawić na pół godziny.
Obrane ziemniaki ugotować i zgnieść lub zmiksować w blenderze (jeszcze ciepłe). Poczekać, aż ostygną i dodać uduszoną cebulę i pokruszone tofu i doprawić  vegetą, pieprzem, gałką i imbirem,  dobrze wymieszać na jednolitą masę. Nakładać na usmażone naleśniki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: