Surowe szaszłyki

Składniki:

  • cukinia

  • pieczarki

  • papryka

  • pomidor

  • świeży ananas

  • sos ze zmiksowanych warzyw, np. pomidorowy

  • patyczki

  • przybranie

Sposób przygotowania:

Pokrojone w ćwiartki pieczarki namoczyć w sosie przygotowanym z łyżeczki miso i soku z pomarańczy. Cukinię pokrojoną w dużą kostkę namoczyć w sosie z soku cytrynowego i sosu sojowego ze szczyptą soli i przyprawami ziołowymi (np. przyprawa włoska). Składniki pozostają na około pół godziny.

Kroimy paprykę, pomidora na cząstki wielkości około 3 cm na 3 cm. Następnie nakładamy pieczarki, cukinię, pomidora, ananasa i paprykę na patyczki. Przygotowujemy przybranie. Można też zrobić sos ze zmiksowanego pomidora z odrobiną soli i przypraw.

Warzywa zachowują piękny kolor i są wzbogacone o smak przypraw.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: