Surowy sernik wegański

Ten przepis to jest absolutna rewelacja pełna bogatego smaku, a do tego mnóstwo składników odżywczych.

Składniki:

  • orzechy włoskie (ok.100g)

  • daktyle (ok.100 g)

  • cynamon

  • cytryna

  • nerkowce – 1 i 1/2 kubka (ok. 200g)

  • surowy olej kokosowy

  • 1 laska wanilii

  • surowy syrop z agawy(od ¼ kubka do pół kubka)

  • pół kubka wody lub soku z pomarańczy (125 ml)

  • owoce do przybrania, np. kiwi, mandarynki

  • mogą też być okruszki surowej czekolady

Podkład do sernika:

Orzechy włoskie mielimy, łączymy z namoczonymi lub świeżymi rozdrobnionymi daktylami, dodajemy odrobinę cynamonu-wyrabiamy ciasto, bądź miksujemy, po czym wykładamy nim okrągłą formę, nie tylko na spodzie, ale i brzegi.

Pora na sernik:

Do blendera wrzucamy 1 i 1/2 kubka nerkowców (najlepiej surowych), sok z połowy cytryny, ok. 1/4 szklanki syropu z agawy, pół kubka soku z pomarańczy lub wody, pół szklanki surowego oleju kokosowego i wydrążony miąższ z laski wanilii. Jeśli blender ma mniejszą moc i trudno zmiksować składniki na jednolitą masę, dodajemy odrobinę wody. Po zmiksowaniu składników masę wylewamy na blachę wcześniej wyłożoną masą z daktyli i orzechów. Całość wkładamy do lodówki na ok. godzinę.

Przybranie:

wg uznania – świeże owoce, wiórki surowej czekolady, syrop z agawy.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: