‚Sałatka z tofu’ wg przepisu Kim Barnouin

Przepis pochodzi z bloga Kim Barnouin, współautorki ‚Wegańskiej Bogini’.


Zanim zostałam weganką, na śniadanie zawsze jadłam jajka doprawione ketchupem. Powinno się je sprzedawać razem w jednym pudełku. W tym przepisie tofu zastępuje jajka, a przeciwzapalne właściwości curry sprawiają, że jest ono zdrową alternatywą dla ketchupu. Jest to naprawdę szybki i niekonwencjonalny posiłek, odpowiedni na lunch lub obiad.

– Kim

(6 porcji)

  • 1 opakowanie twardego tofu (400 g), osuszonego i rozdrobnionego widelcem.

  • 1/2 szklanki (80 g) pokrojonej w kostkę czerwonej cebuli

  • 1 starta marchew

  • 1 łodyga selera naciowego, drobno pokrojona

  • ¼ szklanki (45 g) suszonych porzeczek

  • 2 łyżki pokrojonych migdałów (opcjonalne)

  • 1 łyżka curry w proszku

  • 1/2 szklanki (120 ml) wegańskiego majonezu

  • skórka i sok z 1 cytryny

  • 2 łyżki musztardy Dijon

  • 1 łyżka nektaru z agawy

  • Sól i pieprz do smaku

  • 2 chlebki pita, przekrojone na pół i podgrzane.

Tofu gotować na parze, na sitku nad garnkiem z 2.5 cm wrzącej wody, przez 10 minut. Następnie przełożyć do miski wyłożonej papierowym ręcznikiem, co pozwoli je osuszyć.

W dużej misce wymieszać tofu, cebulę, marchew, seler, porzeczki i migdały. W małej misce ubić rózgą curry, majonez, sok z cytryny, trochę startej skórki z cytryny, musztardę, nektar z agawy, sól i pieprz, otrzymamy z tego sos. Dodać sos do masy z tofu i delikatnie ale starannie wymieszać. Włożyć do lodówki na 15-30 minut. Podawać w chlebku pita.

http://www.healthybitchdaily.com/post/kims-curry-tofu-egg-less-salad

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: