Orzechowe kuleczki

składniki:

2 części daktyli

1 część orzechów laskowych lub innych

1 część sezamu lub migdałów

2 łyżki kakao

sezam i wiórki kokosowe do posypania

Daktyle wypestkować i zmiksować w malakserze na gładką masę. Jeśli są za suche dodać odrobinę wody. Orzechy i sezam zmielić. Połączyć z masą daktylową i wyrobić ‘ciasto’.

Masa musi się dobrze lepić, jeśli jest za wilgotna, trzeba dodać więcej orzechów, jeśli zbyt sucha, dolać odrobinę wody.

Masę podzielić na pół, do połowy dosypać kakao. Ulepić kulki z całości masy. Do środka można włożyć rodzynkę lub orzeszka itp. Z wierzchu kulki obtoczyć w sezamie i/lub wiórkach kokosowych. Natychmiast są gotowe do zjedzenia.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: