Kolorowy gulasz z sejtanu

Składniki:

  • mąka sejtanowa (3 szklanki)

  • woda (ok 1,5 szklanki)

  • 2 pomidory

  • papryka w różnych kolorach

  • ziele angielskie, liść laurowy

  • olej,

  • sól, sos sojowy, pieprz, estragon, papryka słodka i papryka ostra w proszku.

Sposób przyrządzenia:

Mąkę sejtanową mieszamy z wodą (dodajemy wodę stopniowo tak, by sejtan był miękki i delikatny – jeśli damy za mało wody, będzie zbity i twardy). Sejtan kroimy na kawałki wielkości kotletów i gotujemy w wywarze z zielem angielskim i liściem laurowym (na 1 l wody – 10 ziaren ziela angielskiego i 3 listki laurowe).

Gotujemy ok. 10 min., odcedzamy i studzimy. Kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy na oleju na złoty kolor. Następnie dodajemy pokrojone pomidory i pokrojoną w kostkę paprykę. Dodajemy estragon, sól, pieprz, sos sojowy, łyżeczkę papryki ostrej i 3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku. Całość podlewamy szklanką wody i gotujemy, aż warzywa zmiękną (ok 10-15 min.) Można podawać z ryżem, kaszą lub z chlebem.


Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: