Surowe wegańskie ravioli z buraków

Sześć lat temu Doug McNish, młody szef kuchni, prowadził hedonistyczny styl życia. Jego waga przekroczyła 135 kg. „Cały czas jadłem paskudztwa i chodziłem na przyjęcia.” – mówi 27-letni Dough. „Ale obejrzałem kiedyś film PETA (Ludzie na rzecz etycznego traktowania zwierząt) i tego samego wieczora postanowiłem zostać wegetarianinem.”

Sześć miesięcy później, McNish został weganinem. Zmiana diety przyniosła monumentalne korzyści jego zdrowiu. „W ciągu następnych 2 lat, schudłem 50 kg.” – mówi z dumą.

Jego kulinarna kariera miała zdecydowanie mięsożerny początek (…) „Od razu się zakochałem w tym zawodzie – przyjacielska atmosfera, szybkie tempo, element twórczy. Nigdy nie widziałem siebie w roli urzędnika.”

Po ukończeniu szkoły kucharskiej ‘George Brown Chef’s School’, McNish praktykował w Donalda Club i pracował w Air Canada Centre oraz Couture Cuisine, firmie cateringowej szefa Magyar Arpi.

Kiedy został weganinem, postanowił przyjąć dużo mniej płatną posadę w wegańskiej kafejce Urban Herbivore w Kensington Market (Toronto, Kanada). Następnie przeniósł się do Live Organic Food Bar, gdzie nauczył się przyrządzać wegańskie surowe dania (co znaczy, że żywność można podgrzać najwyżej do temperatury 46 C).

Obecnie, główny szef kuchni w Raw Aura w Mississauga, McNish uwielbia uwodzić opozycję swoją pełną wyobraźni surową kuchnią. „Często ludzie, którzy tutaj przychodzą, uważają, że wyjdą stąd głodni, ale tak wcale nie jest. To jedzenie ma mnóstwo wartości odżywczych”.

Przepis Douga:

Wegańskie surowe ravioli z sosem

  • 2 szklanki (500 ml) surowych kawałków nerkowca

  • 1/4 szklanki (60 ml) pomidorów suszonych na słońcu

  • 1 szklanka (250 ml) posiekanej czerwonej papryki

  • 1 szklanka (250 ml) pokrojonych świeżych pomidorów

  • 1 1/2 łyżeczki (7 ml) rozdrobnionego czosnku

  • 3 3/4 łyżeczki (19 ml) drożdży odżywczych (dostępne są w sklepach ze zdrową żywnością.)

  • 2 łyżki (30 ml) posiekanej bazylii

  • 1/2 szklanki + 1 łyżka (140 ml) oliwy z pierwszego tłoczenia

  • Sól morska do smaku

  • 1/4 szklanki + 1 łyżeczka (65 ml) soku z cytryny

  • 1 średni burak (ok. 8 oz/225 g), obrany

Nerkowce i suszone pomidory wkładamy do dwóch osobnych misek i zalewamy ciepłą wodą. Pozostawiamy na 1 godzinę.

Odlewamy wodę z suszonych pomidorów, zostawiając 1 łyżkę (15 ml) płynu, którą wlewamy do blendera, po czym dodajemy posiekane: ½ szklanki (125 ml) czerwonej papryki, 1 szklankę świeżych pomidorów, ½ łyżeczki (2ml) czosnku, 3/4 łyżeczki (4 ml) drożdży i bazylię. Miksujemy wszystko na wysokich obrotach, aż powstanie płynna masa. Nie wyłączając blendera, dodajemy powoli ½ szklanki oliwy, aby uzyskać konsystencję sosu. Dodajemy sól do smaku i wkładamy do lodówki.

Do blendera wkładamy pozostałe produkty: 1/2 szklanki (125 ml) czerwonej papryki, 1/4 szklanki (60 ml) soku z cytryny, pozostałą 1 łyżeczkę (5 ml) czosnku, pozostałe 3 łyżeczki (15 ml) drożdży. Miksujemy wszystko na gładką masę. Dodajemy odcedzone nerkowce. Miksujemy, aż powstanie gęsta gładka pasta. Dodajemy sól do smaku.

Następnie należy przygotować 48 cieniutkich jak papier okrągłych plastrów z buraka (na szatkownicy zwanej „mandoliną„). Układamy je w misce i ostrożnie doprawiamy 1 łyżką (15 ml) oliwy, 1 łyżeczką (5 ml) soku z cytryny i solimy do smaku. Zostawiamy na 15 minut.

Po 15 minutach plastry z buraka ułożyć na tacy, na każdy plaster nałożyć 1 łyżkę (15 ml) masy z nerkowców. Przykryć każdy krążek z pastą innym pustym krążkiem, żeby powstało coś na kształt kanapki, lekko spłaszczając od góry.

Podzielić przygotowane ravioli z buraków na 4 porcje, po czym pokropić przygotowanym sosem i serwować.

http://www.thestar.com/living/food/recipes/article/882034–chef-s-showcase-raw-vegan-beet-ravioli

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: