Serek ze słonecznika

Składniki:

  • Słonecznik – około 2 szklanki

  • Woda

  • Miso – sfermentowana soja (lub np. ryż), do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Sposób przygotowania:

Słonecznik moczymy na noc w przefiltrowanej wodzie. Na drugi dzień płuczemy.

Wrzucamy do blendera i zalewamy taką ilością przefiltrowanej wody, żeby go pokryła. Dodajemy około 2 łyżki miso i miksujemy, aż otrzymamy prawie jednolitą masę.

Przelewamy zawartość przez cieniutki materiał z malutkimi dziurkami – tiul lub specjalny woreczek do robienia serów i lekko wyciskamy nad jakimś naczyniem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą ser.

Zostawiamy nasz serek w tym tiulu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w kuchni na 10 -12 godzin.

Odciśnięty płyn również możemy pozostawić do fermentacji na taką samą ilość czasu i wykorzystać go jako przyprawę do surowych zup.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: