Niezwykłe właściwości oleju kokosowego


Tłumaczenie fragmentów artykułu ze strony foodfreedom.wordpress.com

Już od 60 lat poważne instytucje zdrowotne i media mówią nam, że tłuszcze nasycone są niezdrowe i powodują wiele schorzeń, podnoszą poziom cholesterolu, powodują otyłość, chorobę serca i Alzheimera.

Tymczasem w ciągu tych 60 lat liczba chorych na serce, otyłość, podwyższony poziom cholesterolu i chorobę Alzheimera niezwykle wzrosła w porównaniu z epoką naszych dziadków czy chociażby z obecnymi prymitywnymi społecznościami, których dieta oparta jest właśnie na tłuszczach nasyconych.

Badania prowadzone na populacji wysp na Pacyfiku, których mieszkańcy otrzymują 30-60% wszystkich kalorii z nasyconego tłuszczu, jakim jest olej kokosowy, wykazały, że niemal w ogóle nie występują tam choroby sercowo-naczyniowe. [1*]

Oczywiste jest więc, że dużo niejasności i sprzecznych informacji krąży w kręgach lekarskich na ten temat.

Ale ja powiem wam coś, czego oficjalna medycyna i media nie mówią. Prawda jest taka, że nie wszystkie tłuszcze nasycone są sobie równe. Niektóre bowiem tłuszcze nasycone występują w przyrodzie naturalnie, a inne powstają w procesie przetwarzania i uwodornienia. Uwodornienie zmienia oleje roślinne poprzez dodanie atomów wodoru podczas podgrzewania oleju, w wyniku czego powstaje zakwaszony, gęsty olej, który jedynie przynosi takie korzyści jak przedłużenie daty ważności produktu oraz profity dużym korporacjom. (…)

Te zmienione chemiczne tłuszcze są nazywane tłuszczami trans. Niektóre miasta w USA zakazały ich używania. Nie istnieją już żadne wątpliwości co tego, jak bardzo są one niebezpieczne dla zdrowia. (…)

Niestety, ta sytuacja spowodowała dużo nieporozumień w sprawie naturalnie występujących tłuszczów nasyconych, w tym oleju kokosowego. (…)

Prawda o oleju kokosowym:

W latach 30-tych poprzedniego stulecia, dentysta dr Weston Price podróżował po wyspach południowego Pacyfiku, badając tradycyjne diety i ich wpływ na stan zębów i ogólne zdrowie mieszkańców. Odkrył wtedy, że ludzie jedzący produkty zawierające olej kokosowy byli zdrowi i szczupli, mimo wysokiej zawartości tłuszczu w diecie, oraz że choroby serca dosłownie tam nie istniały.

Podobnie, w 1981 roku naukowcy badali populacje dwóch atoli polinezyjskich. Kokos był głównym źródłem kalorii w obu grupach. Wyniki, opublikowane w American Journal of Clinical Nutrition, [2*] wykazały, że oba plemiona odznaczały się zdrowym układem naczyniowym. (…)

Naturalnie występujący nasycony tłuszcz w kokosie przynosi niezwykłe korzyści zdrowotne, takie jak:

• zdrowe serce [*3]

• utrata wagi, w razie potrzeby [4*]

• wspieranie systemu immunologicznego [5*]

• wspieranie zdrowego metabolizmu [6*]

• jest bezpośrednim źródłem energii [7*]

• zdrowa cera i młodzieńczy wygląd

• wspieranie działania tarczycy [8*]

Czy olej kokosowy jakieś sekretne składniki, których nie znajdziemy w innych tłuszczach nasyconych? Odpowiedź brzmi „tak”.

50% zawartości tłuszczu w oleju kokosowym stanowi tłuszcz bardzo rzadko występujący w przyrodzie o nazwie kwas laurynowy. Kwas laurynowy to „cudowny” składnik ze względu na jego niepowtarzalne właściwości prozdrowotne.

Organizm przekształca kwas laurynowy w ‘monolaurin’, który ma właściwości antywirusowe, antybakteryjne i przeciwzapalne [9*]. Monolaurin jest monoglicerydem, który może zniszczyć takie wirusy jak:

• HIV, opryszczka

• odra

• wirus grypy

• różne bakterie chorobotwórcze

• pierwotniaki, jak np. Giardia lamblia.

Kokos zawiera również kwas kaprynowy, który ma właściwości antybakteryjne.

Tak więc, należy rozważyć wykorzystywanie oleju kokosowego w naszej diecie. (…)

* Oryginalny artykuł zawiera listę źródeł

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: