Zapiekanka ze szpinakiem


  • 8 ziemniaków średniej wielkości

  • 300 g świeżego szpinaku/ może być mrożony ale w całości

  • 1 pokrojona cebula

  • 1 łyżeczka sproszkowanej gałki muszkatołowej

  • 400 ml śmietany sojowej lub mieszanki śmietany sojowej z mlekiem sojowym

  • margaryna wegańska

  • bułka tarta

Przygotowanie

Ziemniaki pokroić w plastry.

Szpinak pokroić w duże kawałki.

Cebulę usmażyć na szklisto, na margarynie. Do cebuli dodać szpinak, pieprz, sól, gałkę muszkatołową i zalać połową wegańskiej śmietany, ewentualnie doprawić do smaku. Gotować ok. 5 minut.

Następnie wysmarować formę i przekładać na przemian ziemniaki i przygotowany szpinak ze śmietaną. Zacznij i zakończ z ziemniakami.

Na zakończenie zalać warzywa resztką śmietany, posypać bułką tartą, a na wierzch położyć łyżkę margaryny wegańskiej.

Piec w 175 stopniach  Celsjusza ca. 45 minut.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: