Obiad dwudaniowy

ZUPA DYNIOWA

Produkty:

  • kawałek dyni

  • suszone pestki dyni

  • ziemniaki

  • oliwa z oliwek

  • jarzynka

  • przyprawy

Sposób wykonania:

Obieramy ze skórki i wyjmujemy pestki z kawałka dyni, a sam miąższ kroimy na kawałki i wraz z obranymi i pokrojonymi w kostkę ziemniakami gotujemy do miękkości – ok.20 min. Następnie miksujemy i dodajemy przyprawy: jarzynkę, pieprz, suszoną cebulkę, sól do smaku. Na patelni podsmażamy suszone, łuskane pestki dyni i na koniec dodajemy do zupy. Można zabielić śmietanką sojową, ale ja tego nie zrobiłam.

Drugie danie

RYŻ KOLOROWY:

Gotujemy ryż z jarzynką i czerwoną słodką papryką, aż wygotuje się woda (2 razy ilość wody w stosunku do ryżu), przykrywamy i czekamy, aż napęcznieje i zrobi się sypki.

KOTLETY Z PIECZAREK:

Produkty:

  • pół kilo pieczarek

  • przyprawy

  • mąka

  • bułka tarta

Sposób wykonania:

Pieczarki ścieramy na tarce o małych oczkach, dosypujemy kilka łyżek bułki tartej i mąki orkiszowej do sklejenia oraz pieprz, sól, pietruszkę, czosnek suszony, cebulkę i majeranek, cząber lub tymianek. Mieszamy, formujemy kotlety i smażymy na oleju.

SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ – można dodać tarte jabłko do kapusty.

Tych przypraw nie należy ściśle się trzymać, można je modyfikować.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: