Ciasto dyniowe

Składniki:

  • 1 dynia Hokkaido (dynię przekrawamy, wyciągamy pestki, nie obieramy)

  • ½ szklanki oleju

  • ok. 2/3 szklanki mąki pszennej razowej

  • ok. 1/2 szklanki kaszy manny

  • rodzynki, daktyle, figi lub morele (albo kilka rodzajów po trochę) – dowolna ilość (100-150 g załóżmy)

  • można dodać trochę słodu, ale niekoniecznie, można też dodać odrobinę sproszkowanej gałki muszkatołowej

  • proszek do pieczenia  (kamień winny) – 2-3 łyżeczki

  • garść orzechów

Dynię ścieramy na tarce z grubymi oczkami, a następnie łączymy z olejem i z bakaliami. W innym naczyniu mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie łączymy wszystkie składniki i sprawdzając konsystencję ciasta, lekko posypujemy kaszą manną, ale z wyczuciem. Proporcje są orientacyjne, bowiem dynia dyni nie równa. Ciasto powinno być dość gęste, jednak nie twarde, ponieważ kasza wciągnie sok z dyni.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej i wysypanej mąką blachy, dekorujemy orzechami i pieczemy dość długo, ok 50-60 min. w średnio nagrzanym piekarniku.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: