Paszteciki z soczewicą

Składniki:

  • soczewica zielona lub jakakolwiek inna – 400-500g

  • garść płatków owsianych (niekoniecznie)

  • sól, pieprz cayenne, oregano, bazylia (lub inne wg uznania – do przyprawienia farszu)

  • mąka pszenna graham 500g

  • olej – ok. pół szklanki

  • proszek do pieczenia (kamień winny) -10 -17g (zależnie od zaleceń na opakowaniu)

  • kminek, papryka czerwona lub ser wegański (do posypania pasztecików)

Sposób przyrządzenia:

Farsz:

Soczewicę gotujemy w dość dużej ilości wody tak, aby nasiona się rozgotowały. Po 20 minutach gotowania można je rozgniatać tłuczkiem do ziemniaków, żeby przyspieszyć przygotowanie. Masa powinna gęsta, ale nie sucha. Jeśli soczewica nie jest dogotowana, dodajemy trochę wody nadal gotując. Jeśli masa jest za rzadka można odparować wodę gotując dłużej i dodając płatki owsiane, które wciągną nadmiar wody. Dodajemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia.

Ciasto:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia w misce. Wlewamy olej i całość mieszamy do powstania kruszonki. Następnie stopniowo dodajemy wody (na początek ok szklanki) tak, aby uzyskać ciasto dość kruche, lecz elastyczne (nie może cię ciągnąć, ani rozsypywać), aby łatwo je było wałkować.

Formowanie pasztecików:

Kawałek ciasta (ok 1/3) rozwałkowujemy na pasek szerokości ok 12 cm i grubości ok 5 mm. Na środku paska układamy farsz. Następnie składamy ciasto tak, by dwa brzegi paska skleić. Dekorujemy widelcem nakłuwając paszteciki i odciskając wzór widelca na miejscu sklejenia. Kroimy na małe części (paszteciki) ok 4 cm szerokości.

Kolejne porcje ciasta formujemy w ten sam sposób. Posypujemy papryką czerwona, kminkiem lub okruszkami sera wegańskiego, ewentualnie czarnuszką. Można zrobić kilka rodzajów dla urozmaicenia.

Układamy na pergaminie do pieczenia i pieczemy w temp. ok. 180 stopni C do zarumienienia, co zabiera ok. 20 min.

Doskonała przekąska na gorąco i na zimno. Można podawać z barszczem czerwonym. Smacznego!

 

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: