Pasta do chleba z soczewicy

Składniki:

  • Cebula

  • 4 marchewki

  • Soczewica- około 1 szklanka

  • Oliwa z oliwek

  • Przyprawy – majeranek, sól, pieprz, może być też kurkuma

Sposób przygotowania:

Gotujemy soczewicę i marchewki do miękkości. Osobno. Można wcześniej namoczyć soczewicę, chociaż bardzo szybko się gotuje. Nie wylewamy wody po gotowaniu marchewek. Kroimy drobniutko cebulę i podsmażamy na patelni, dodając przyprawy. Ugotowaną marchewkę, soczewicę i cebulkę wkładamy do jednego garnka i miksujemy za pomocą ręcznego blendera lub wrzucamy do blendera, bądź rozgniatamy widelcem. Można do powstającej masy dodać oliwę, wodę z marchewki i przyprawy, pamiętając jednak o tym, że to ma być masa do smarowania chleba, więc nie może być zbyt rzadka.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: