Zupa z dyni Hokkaido

Uwielbiam przyrządzać potrawy, które nie wymagają dużo pracy i czasu.

Taka jest właśnie zupa z dyni, wystarczy pokroić, wrzucić do garnka z wodą i zagotować.

Składniki:

dynia Hokkaido

ew. wegański rosołek w kostce (np. Brunofischer)

ew. łyżka oliwy z oliwek

natka pietruszki

przyprawy (sól, pieprz, chili, ziele angielskie, może być liść laurowy)

ew. odrobina soku z cytryny

ulubione pieczywo do grzanek (zamiast pieczywa mogą być pestki dyni lub słonecznika)

Sposób przyrządzenia:

Dobrze umyć i pokroić dynię w kostkę (najpierw trzeba usunąć z niej pestki i miąższ). Nie trzeba obierać ze skórki. Do około 1 litra wody (ilość wody zależy od wielkości dyni, jeśli chcemy mieć kremową zupę, to lepiej dać mniej wody, w trakcie gotowania można ją uzupełnić, jeśli zupa będzie za gęsta) wrzucamy rosołek, liść laurowy, ziele angielskie i pokrojoną w kostkę paprykę i gotujemy aż do miękkości. Doprawiamy solą, pieprzem i chili (dobrze smakuje też z gałką muszkatołową, ale trzeba uważać, żeby nie przesadzić, bo też jest ostra), dodajemy łyżkę oliwy z oliwek (niekoniecznie). Jeśli kawałki dyni same się nie rozpłyną, to wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie i rozdrabiamy rozdrabniaczem lub w blenderze. Skrapiamy sokiem z cytryny.

Ulubione pieczywo kroimy w niewielką kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię (zamiast pieczywa możemy w ten sposób uprażyć pestki dyni lub słonecznika).

Kremową zupę nakładamy do miseczek, dodajemy grzanki lub prażone pestki dyni (słonecznika) i obficie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: