Puree z ziemniaków i warzyw korzeniowych

Składniki:

  • 2 średniej wielkości brukwie

  • 6 marchewek

  • 3 korzenie pietruszki

  • 8 ziemniaków średniej wielkości

  • 10 ziarenek ziela angielskiego

  • 4 listki laurowe

  • sól, pieprz

  • 2 wegańskie kostki bulionowe

  • 2 łyżki masła wegańskiego

  • ew. natka pietruszki do posypania

Sposób wykonania

Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze cząstki. Do garnka wyłożyć drobno pokrojoną rzepę, marchew oraz korzeń pietruszki. Wlać zimną wodę, tak by przykryła warzywa, następnie dodać ziele angielskie, liście laurowe, kostkę warzywną i gotować ca 20 minut. Dodać ziemniaki i ewentualnie dosolić czy dołożyć jeszcze jedną kostkę warzywną i gotować całość kolejne 15 czy 20 minut, aż warzywa będą bardzo miękkie.

Następnie odcedzić ugotowane warzywa, ale zachować bulion, w którym się gotowały. Do odcedzonych warzyw dodać masło wegańskie, ew. doprawić solą, pieprzem czy gałką muszkatołową i ugniatać czy to za pomocą tłuczka do ziemniaków, czy praski do wyciskania ziemniaków czy elektrycznego, ręcznego blendera. Ew. dodawać również bulion, by uzyskać pożądaną konsystencję.

Puree można traktować jako dodatek do różnego rodzaju dań lub też jako danie główne. Już na talerzu można danie ozdobić zieleniną.


Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: