Prosty Dżem Śliwkowy

Sezon śliwkowy niemal zbliża się ku końcowi, więc spieszę podzielić się moim przepisem na dżem śliwkowy, choć każdy inny owoc pasowałby tak samo dobrze. Próbowałam także czarną porzeczkę, która osiąga lepszą niż śliwka gęstość, ale smakiem, w moim przekonaniu, nie dorównuje śliwce.

Składniki:

  • 1,5-2 kg nieprzejrzałych śliwek dowolnego gatunku i kraju pochodzenia (z wyjątkiem żółtych)

  • 2 szt. cynamonu w kawałku

  • ca 10 szt. goździków

  • sok z 0,5 do 1 cytryny

  • cukier, chętnie z pektyną (taki specjalny do dżemów), dowolna ilość, zależnie od tego, jak słodkie dżemy lubimy. Zwykły cukier jest też ok.

Sposób wykonania

Śliwki myjemy i pozbawiamy pestek. Wkładamy do garnka i podgrzewamy na małym ogniu. Gdy zaczynają się gotować, włożyć cynamon, goździki i zasypać cukrem. Zacząć od mniejszej ilości cukru, delikatnie wymieszać i sprawdzić czy go wystarczy. Gdy już osiągniemy wystarczającą słodycz, pozostawiamy śliwki na małym ogniu do momentu aż się całkowicie rozgotują tj. około 0,5 godziny. Tuż przed zakończeniem gotowania wciskamy dowolną ilość soku cytrynowego i jeszcze moment gotujemy, po czym wyciągamy cynamon i goździki.

Jeszcze gorący dżem wlewamy do czystych słoików i zakręcamy dość mocno pokrywkę.

Słoiki nie muszą być wygotowane ani później już wypełnione dżemem, pasteryzowane.

Natomiast już po otwarciu słoika, warto go przetrzymywać w lodówce, wtedy trzyma sie dłużej, parę tygodni.

Jeszcze należałoby wspomnieć, że uzyskany dżem nie jest zbyt gęsty, ale jest znakomity jako np. dodatek do lodów waniliowych czy na krakersie lub herbatniku. Ja, która jestem niestety uzależniona od cukru, gdy już nadchodzi moment, że czuję, że coś słodkiego jest absolutnie konieczne, biorę 1 łyżeczkę tego specjału i jest pysznie i wystarczająco.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: