Kilka słów o surowej diecie


Artykuł Marii Kapicy, właścicielki sklepu internetowego z surowymi produktami www.rawfoods.pl

Surowa dieta wegańska (witariańska) – co może być bardziej naturalnego niż świeże i nieprzetworzone owoce, warzywa, wodorosty, orzechy, nasiona i rośliny, mające wysoki potencjał energetyczny?

Podczas gotowania na parze żywność osiąga temperaturę minimum 100°C, w trakcie pieczenia do 200°C, natomiast podczas smażenia, temperatura dochodzi nawet do 350°C. Taka obróbka ma wpływ na żywność. W trakcie podgrzewania żywności w temperaturze powyżej 42°C, dochodzi do utraty enzymów i zniszczenia substancji odżywczych. W zależności od metody gotowania i temperatury, w żywności ginie od 30 do 97% witamin. Obróbka termiczna zmienia strukturę cząsteczkową pożywienia, tworzą się nowe związki chemiczne, często nierozpoznawalne dla organizmu. Gotowane jedzenie zawiera bardzo małą ilość tlenu, co powoduje zanik „energii życiowej”. Z powodu utraconych wartościowych enzymów w pożywieniu, organizm człowieka musi uruchomić własne rezerwy enzymatyczne, aby wspomóc proces trawienia posiłku. Gdyby enzymy te zostały nienaruszone, byłyby wykorzystane do obrony organizmu przed chorobami i regeneracji komórek. Raz zużyte, enzymy nigdy sie nie odradzają. Dlatego podkradając je swojemu organizmowi, przyspieszamy proces starzenia się.

Spośród wszystkich stworzeń żyjących na ziemi, jedynie człowiek podgrzewa swój pokarm, i tylko człowiek cierpi na otyłość, raka, artretyzm, cukrzycę, miażdżycę i inne chroniczne choroby. Na dokładnie te same choroby cierpią udomowione i hodowlane zwierzęta karmione przez człowieka przetworzonym jedzeniem…

Oczywiście nie trzeba od razu rzucać się na głęboką wodę i rygorystycznie przestrzegać surowej diety, aby uzyskać efekty, chociaż wielu ludzi odżywia się wyłącznie surową żywnością. Najlepiej jest powoli i konsekwentnie wprowadzać do swojej diety świeże, ekologiczne produkty i świeżo wyciskane soki. Ten styl odżywiania się wpłynie na nasze samopoczucie.

Surowa dieta wbrew pozorom nie może oznaczać jedzenia wyłącznie liści sałaty i jabłek. Istnieje mnóstwo przepisów na zupy, dania, burgery etc. Można nawet delektować się smakiem kremowych lodów, ciastek, czekolad – bez wyrzutów sumienia!

Zwolenników surowej diety można spotkać na całym świecie. Nie brakuje również książek i e-booków, opisujących osobiste historie czy zawierających przepisy kulinarne. Istnieją też kolorowe magazyny o surowym jedzeniu. Sokowirówki, wysokoobrotowe blendery czy dehydratory umożliwiają przygotowanie praktycznie każdej potrawy w wersji surowej.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: