Burgery z tofu

Składniki:

  • 850 g wyciśniętego tofu

  • 6 łyżek utartej marchewki

  • 4 łyżki poszatkowanego pora (ew. szalotki , cebuli lub korzenia imbiru)

  • 2 łyżki zmielonych i uprażonych ziaren sezamu, słonecznika lub orzeszków ziemnych

  • 3/4 łyżeczki soli

  • sos sojowy

  • olej do głębokiego smażenia

Wszystkie składniki, oprócz oleju i sosu sojowego, dobrze wymieszaj w dużej misce, a następnie ugniataj jak ciasto na chleb. Kiedy masa będzie dobrze wyrobiona i gładka, uformuj nawilżonymi w oleju rękami kotleciki o średnicy 7,5-9 cm.

Wlej na patelnię lub wok olej (tak, żeby był głęboki na ok. 5-6 cm) i rozgrzej go do 150C, po czym smaż burgery z każdej strony (około 4 min). Odsącz na papierowej serwetce.

Podawać gorące skropione sosem sojowym.

(Rynn Berry, Słynni wegetarianie i ich ulubione przepisy. „Od Buddy do Beatlesów”)

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: