Zupa z dyni na słodko

Nadszedł sezon na urodziwe i pięknie pachnące dynie.

Polecam przepis na zdrowa i lekka zupkę z dyni.

Składniki:

*ćwiartka średniej dyni (może być w dowolnej ilości w zależności od apetytu) najlepiej dojrzała w pięknym pomarańczowym kolorze.

*1-2 jabłka ( antonówka np.)

* słód lub fruktoza do posłodzenia

* opcjonalnie cukier wanilinowy lub wanilia.

Dynie umyj i pokrój na mniejsze kawałki, aby łatwiej było obrać ją ze skórki.

Obraną i pokrojoną dynię wrzuć do garnka z  wodą i gotuj aż zmięknie.

Wody nie trzeba wlewać zbyt dużo, lepiej regulować konsystencję, dolewając wodę na końcu gotowania, żeby była taka, jak lubisz.

Do gotującej się dyni wrzuć obrane i wydrążone z pestek jabłka, żeby zupa była lekko kwaskowa.

Ugotowane owoce rozdrabniamy blenderem na gładka masę.

Zupę trzeba posłodzić fruktozą lub jasnym słodem, aby nie zakłócać jej apetycznego pomarańczowego koloru.

Można dodać nutkę wanilii i zabielić mlekiem kokosowym. Jeśli chcemy, żeby zupa była bardziej treściwa, można ją wymieszać z ugotowana kaszą manną.

W każdej wersji smakuje pysznie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: