Placki z dyni

  • dynia starta (podobnie jak na placki ziemniaczane)

  • mąka graham lub zwykła

  • przyprawy: kolendra, pieprz, sól, sos sojowy, trochę oliwy

  • zmielone suszone grzyby

  • prażony sezam

  • sok z cytryny

  • olej do smażenia

Dynię zetrzeć na tarce, skropić cytryną (aby zachowała ładny kolor) i odstawić na kilkanaście minut, aby zmiękła.

Dodać tyle mąki, aby powstało w miarę gęste ”ciasto” i mieszać tak długo, aż mąka dobrze się połączy ze startą dynią i stworzy się w miarę kleista masa. Dodać wszystkie przyprawy, grzyby, sezam i oliwę.

Smażyć na oleju, na mocno rozgrzanej patelni, na złoto brązowy kolor.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: