Twarożek z migdałów

Składniki:

  • Migdały – około 3 szklanki

  • Woda

  • Miso – sfermentowane nasiona soi lub inne, do zakupienia w sklepach ze zdrową żywnością

Sposób przygotowania:

Migdały moczymy na noc w przefiltrowanej wodzie. Na drugi dzień płuczemy i obieramy ze skórki. Czasami wystarczy nacisnąć migdał po obu stronach równocześnie palcami i sam wyskakuje ze skórki.

Wrzucamy wszystkie obrane migdały do blendera i zalewamy taka ilością przefiltrowanej wody, żeby je pokryła. Dodajemy około 2 łyżki miso i miksujemy, aż otrzymamy prawie jednolitą masę.

Przelewamy zawartość przez cieniutki materiał z malutkimi dziurkami – tiul lub specjalny woreczek do robienia serów i lekko wyciskamy nad jakimś naczyniem, aż otrzymamy konsystencję przypominającą ser.

Zostawiamy nasz serek w tym tiulu, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w kuchni na 10 -12 godzin.

Odciśnięty płyn również pozostawiamy do fermentacji na taką samą ilość czasu. Płyn ten nazywam kwaśną śmietanką, bo taką mi przypomina. Używam jej np. gdy chcę zmienić konsystencję migdałowego serka- dodaję jej trochę, lub do zabielania zupek robionych na surowo.

Po 10 – 12 godzinach warto przechowywać nasze wyroby w lodówce.

Po tym okresie możemy już cieszyć się smakiem migdałowego serka i migdałowej śmietanki.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: