Kotlety sojowe z ziemniakami i kurkami

Składniki:

Kotlety:

kotlety sojowe (np. a la schabowy Sante)

wegański rosołek warzywny  (np. Brunofischer)

trochę śmietanki lub mleka sojowego (niekoniecznie)

bułka tarta na panierkę

olej lub oliwa z oliwek

sól, pieprz, papryka, imbir, curry (trzeba uważać, żeby nie kupić glutaminianem sodu), ziele angielskie, liść laurowy i ew. inne wg upodobania.

Grzyby:

kurki,

średnia cebula,

margaryna wegańska lub oliwa z oliwek

natka pietruszki

sól, pieprz, papryka, ew. odrobina soku z cytryny

Ziemniaki

warzywa: np. sałata, pomidor, ogórek kiszony

Sposób przyrządzenia:

Ugotować ziemniaki.

Rozpuścić rosołek (jedna kostka na ok. ½ litra wody) w gorącej wodzie, dodać ziele angielskie i liście laurowe, wrzucić kotlety sojowe i gotować ok. 10-15 min. (aż będą miękkie), w międzyczasie dodajemy przyprawy: pieprz, paprykę, imbir, curry – można nimi po prostu posypać gotujące się kotlety – najpierw z jednej, potem z drugiej strony. Po ugotowaniu wyciągamy kotlety z rosołku i obtaczamy w śmietance lub mleku sojowym i w bułce tartej (śmietankę lub mleko można pominąć – po wyciągnięciu z rosołku są wystarczająco namoknięte, bułka będzie się trzymać). Są gotowe do krótkiego przysmażenia.

Wystarczy rozgrzać olej lub oliwkę na patelni i przysmażyć na chrupko, mniam. Można to zrobić tuż przed podaniem.

Kurki dobrze umyć, jeśli są duże, to można je pokroić na połówki lub ćwiartki, zeszklić na margarynie lub oliwce cebulę pokrojoną w kostkę, dodać kurki, posolić i smażyć kilka minut. Przyprawić pieprzem i papryką, na koniec dodać natkę pietruszki – może być już po wyłączeniu palnika – i trochę soku z cytryny (niekoniecznie).

Podawać z sałatkami, surówkami lub jak na załączonym obrazku – z pomidorem i ogórkiem kiszonym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: