Kluski leniwe

Składniki:

  • 2 kostki puszystego surowego tofu

  • ok. 1 ½ szklanki mąki

  • szczypta soli

  • odrobinę śmietanki sojowej

Sposób wykonania:

Tofu i mąkę łączymy, aby powstała kluska jak na kopytka, jeśli zbyt twarda, dodajemy śmietanki, a na koniec odrobinę soli do smaku. Po połączeniu i ugnieceniu na jednolitą masę, odrywać kawałki, toczyć cienki wałek i kroić ukośnie jak kopytka. Gotować we wrzątku, w osolonej wodzie. Jak wypłyną na powierzchnię wody, odcedzić, posypać cukrem i cynamonem. Można najpierw podsmażyć na oliwce.

Reklamy

3 komentarze

  1. Posted by Majakaaaa on 30 kwietnia 2011 at 15:17

    od kiedy na weganskim blogu jest cos o jajkach????
    to juz nie jest weganski posilek!

    Odpowiedz

    • Posted by maja on 30 kwietnia 2011 at 18:21

      Przecież to jest przepis na wegańskie kluski leniwe, czyli bez jajek, a ser został zastąpiony tofu. Czy w tym przepisie widzisz w składzie coś niewegańskiego? Dlaczego twierdzisz, że to nie jest wegański posiłek?

      Odpowiedz

  2. Jakie jajka?

    Odpowiedz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: