Gospodarstwo ekologiczne braci Ruiz


Tłumacznie z The Press-Enterprise

Antonio Ruiz uważa swoje zamiłowanie do rolnictwa ekologicznego za kontynuację pasji do zdrowego żywienia. Antonio miał 20 lat, kiedy został wegetarianinem, obecnie 40-letni jest weganinem od 10 lat. Weganie nie jedzą żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego, takich jak jajka czy sery.

Gabriel Ruiz mówi, że jego pociąg do rolnictwa odziedziczył po swoim ojcu, Aurelio Ruiz. ”Moja rodzina zawsze miała mały ogródek z tyłu domu, gdzie uprawialiśmy warzywa i owoce” – powiedział.

Bracia Ruiz wspólnie prowadzą farmę Unity Farm, mającą certyfikat gospodarstwa ekologicznego, w Rubidoux, w północno-zachodniej części powiatu Riverside (w Kalifornii).

40-letni Antonio Ruiz jest właścicielem farmy. 35-letni Gabriel Ruiz jest zarządcą. W tym certyfikowanym ekologicznym gospodarstwie bracia Ruiz wyrywają chwasty własnymi rękami, sieją różne uprawy na przemian i używają tylko naturalnych metod kontroli szkodników (takich jak mszyce, mrówki etc.) – bez pestycydów i środków owadobójczych.

”Miesiąc temu wypuściliśmy tutaj około 25000 biedronek.” – powiedział Gabriel Ruiz.

Biedronki są supergwiazdami rolnictwa ekologicznego ze względu na ich nienasycony apetyt na mszyce, roztocza, wełnowcowate i inne szkodniki.

Ron Bray, zastępca komisarza ds. rolnictwa w Riverside powiedział, że w powiecie istnieje 124 certyfikowanych gospodarstw ekologicznych. Nastąpił 50% wzrost ich liczby w ciągu ostatnich 5 lat. Pan Bray uważa, że ten wzrost jest spowodowany zwiększoną liczbą konsumentów: ”Ludzie są teraz bardziej zainteresowani zakupem ekologicznych produktów niż w przeszłości, i farmerzy zareagowali na ten trend.”

”Ludzie kupują produkty ekologiczne, bo obawiają się syntetycznych pestycydów i uważają, że ekologiczne uprawy są korzystniejsze dla środowiska.” powiedział Milt McGiffen, specjalista ds. upraw warzyw z UC (Uniwersytetu Kalifornia). (…)

Jenessa Stemke, absolwentka wydziału botaniki UC Riverside, która pomaga braciom Ruiz w opracowaniu planu marketingowego twierdzi: „Ścieki pestycydów zatruwają wodę, a badania dowodzą, że uprawiane metodami ekologicznymi produkty zawierają więcej przeciwutleniaczy, które są uważane za korzystne w walce z rakiem. Produkty ekologiczne również dłużej zachowują świeżość”.

Unity Farm zajmuje 12 akrów ziemi wynajmowanej od Riverside County Regional Park i Open-Space District. Bracia uprawiają na niej różne warzywa, w tym trzy odmiany marchwi, pięć odmian pomidorów oraz arbuzy, ogórki, bakłażany, sałatę i kabaczki. Wymyślili także swój własny naturalny nawóz (…).

Oprócz przydrożnego stoiska, bracia Ruiz sprzedają swoje warzywa różnym sklepom ekologicznym i spożywczym.

Mimo że biznes rozwija się, w pierwszym roku było ciężko, powiedział Antonio Ruiz – ”Jest ciężko, ale musimy wytrwać.”

http://www.pe.com/localnews/environment/stories/PE_News_Local_D_wunity05.307b0ba.htm

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: