Fasola Jaś w pomidorach

Składniki

1 kg fasoli Jaś

0,5 tubki lub więcej pasty pomidorowej 200 g

2-3 łyżki wegańskiej margaryny

2 kopiaste łyżki pszennej mąki

1 cebula średniej wielkości

2 łyżki majeranku lub bazylii lub oregano

sól, pieprz, papryka słodka

Sposób wykonania

Fasolę umyć, namoczyć na noc w dużej ilości wody. Następnego dnia odlać wodę i dwa razy wypłukać fasolę (po to, by zapobiec gromadzeniu sie gazów).

Gotować fasolę ca 40 minut i na 15 minut przed końcem gotowania posolić. Odcedzić wodę, ale zostawić ją do sosu lub jako bulion do zupy fasolowej.

W międzyczasie pokroić cebulę i zeszklić ją na margarynie, dodać mąkę i mieszać, by się nie przypaliła.

Rozprowadzić wodą z gotowania fasoli, zaczynając od niewielkiej ilości, i dodawać stopniowo więcej, tak by uzyskać pożądaną gęstość sosu. Kolejno dodawać pastę pomidorową, sól, pieprz oraz paprykę. Na zakończenie dodać majeranek i pogotować fasolę jeszcze chwilę.

By uzyskać wegańską fasolkę po bretońsku wystarczy dodać do powyżej opisanego przepisu wegańską wędlinę, parówki czy pokrojone w paski, gotowane na bulionie suche proteiny sojowe.

Można również podzielić fasolę na pół i jedną z części użyć do fasolki w pomidorach, a tę drugą na zupę pomidorową, do której zużyjemy pozostałą z gotowania fasoli wodę, dodamy ziemniaki i marchew oraz doprawimy solą, pieprzem, majerankiem i czosnkiem, i na sam koniec wsypiemy ugotowaną uprzednio fasolę.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: