Czekoladowe kulki deserowe


Składniki:

opakowanie płatków owsianych

szklanka mleka sojowego (może być sama woda)

1/2 paczki margaryny wegańskiej

kilka łyżek cukru

kilka łyżek karobu (mączka chleba świętojańskiego)

cukier waniliowy

rodzynki.

Sposób wykonania: Zalewamy w garnku mlekiem lub wodą płatki owsiane i po namoczeniu dodajemy margarynę, cukier, cukier waniliowy i mieszamy na małym ogniu, żeby margaryna się rozpuściła i składniki się połączyły. Odstawiamy z ognia i dodajemy tyle karobu, żeby uzyskać czekoladowy kolor masy. Dodajemy rodzynki i jeszcze mieszamy do połączenia składników. Masa musi być gęsta. Jeśli jest za rzadka, możemy dosypać płatków owsianych. Wstawiamy pod przykryciem do lodówki, żeby stężało. Po godzinie wyjmujemy i toczymy małe kulki, układając je na talerzu. (Żeby masa się nie kleiła do ręki, można moczyć ręce w wodzie)

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: