Gulasz z cukinii z miętą w sosie pomidorowym

  •  

  • 1-2 pokrojone w ćwiartki cukinie

  • 4-5 kawałków suszonych pomidorów

  • 4-5 listków świeżej mięty

  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry

  • 1/2 porcji krojonych pomidorów (z puszki)

  • 1 łyżka sosu sojowego

  • 1 łyżeczka fruktozy lub łyżka syropu z agawy

  • ½ łyżeczki pieprzu (grubo zmielonego lub pokruszonego).

  • sól lub jarzynka wegańska do smaku

  • 1-2 łyżki oliwy

 

Umyte i pokrojone cukinie wrzucić na gorący tłuszcz, dodać kolendrę i połowę listków mięty, pokrojone suszone pomidory. Dodać trochę wody i dusić, aż cukinia będzie miękka. Następnie dodać pomidory (z puszki), sos sojowy , fruktozę lub syrop i resztę mięty, i chwilę podsmażyć.

Polecam jako dodatek do faszerowanej papryki z kaszą gryczaną i fasolką mung, lub jako gulasz, dodając namoczoną kostkę sojową.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: