Wegański placek ze śliwkami

Sezon na śliwki w pełni, więc czas na wegański placek ze śliwkami

Składniki:

½ kg mąki pszennej razowej na ciasto  i ¼ szklanki mąki na kruszonkę

proszek do pieczenia (kamień winny – 10 g)

słód ryżowy lub inny (ok. 4-5 łyżek)

olej (ok. pół szklanki)

3 łyżki wegańskiej margaryny (na kruszonkę i odrobina do ciasta)

ok. pół kg śliwek

Sposób przyrządzenia:

Do miski wsypać ½ kg mąki i proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. Następnie dodać olej i łyżkę margaryny wegańskiej, wymieszać składniki, dodać słód ryżowy lub kukurydziany czy jęczmienny oraz trochę wody (wodę dolewać małymi porcjami, mieszając do uzyskania gęstej, ale elastycznej konsystencji. Blachę wysmarować tłuszczem, wyłożyć ją ciastem, a następnie układać śliwki bez pestek. Na wierzch przygotowujemy kruszonkę – mieszamy ¼ szklanki mąki razowej z 3 łyżkami margaryny wegańskiej i łyżką słodu. Kruszonką posypujemy ciasto i pieczemy w temp. ok 180 stopni przez ok. 40 min.

Ciasto pyszne z mlekiem ryżowym lub migdałowym.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: