Ciasteczka owsiano – orzechowe

Składniki:

  • poł szkl. mąki owsianej,

  • pół szkl. zmielonych orzechów (dowolnego gatunku lub mieszanych),

  • szklanka mąki razowej pszennej,

  • 1 łyżka wegańskiej margaryny,

  • 1/3 szkl. oleju,

  • 1 łyżeczka kamienia winnego (proszku do pieczenia),

  • woda

  • słód jęczmienny lub ryżowy (do ciasta ok. 3 łyżek + do dekoracji),

  • kilka orzechów do dekoracji.

Sposób przygotowania:

Mąki, zmielone orzechy i proszek do pieczenia wymieszać, a następnie połączyć z olejem i margaryną. Powstanie kruszonka, którą łączymy ze słodem i odrobiną wody. Całość mieszamy, dodając stopniowo wody, aby uzyskać dość zwarte, ale elastyczne ciasto. Formujemy małe placuszki i układamy na wysmarowanej blasze. Pieczemy w  średnio nagrzanym piekarniku przez ok. 15 min. Dekorujemy słodem i orzechami. Ciasteczka są bardzo kruche, delikatne i pełne orzechowego smaku.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: