Wegańskie kluseczki z sosem cukiniowo-serowym

Składniki:

ok. 1,5 szkl. mąki razowej,

1 średniej wielkości cukinia,

kilka łyżek oleju,

50 g sera wegańskiego (super melting),

sejtan lub parówki wegańskie

Sposób przyrządzenia:

Kluseczki: wymieszać mąkę razową z 2-3 łyżkami oleju, dodawać stopniowo wodę, cały czas mieszając do uzyskania gładkiej, dość gęstej masy. Zagotować wodę w garnku i nakładać małe porcje ciasta łyżką bezpośrednio na wrzątek (nakładamy ciasto tylko na brzeg łyżki moczymy ją we wrzątku – ciasto od razu samo się odklei). Gotujemy klika minut o wyjmujemy łyżką cedzakową.

Sos: obieramy cukinię, wydrążamy i kroimy na drobną kostkę. Wrzucamy do garnka z małą ilością wody i łyżką oleju. Gotujemy pod przykryciem ok. 15 min. Można rozgnieść ugotowane kawałki cukinii lub rozgotować je. Dodajemy pokruszony ser wegański i wędlinę wegańską. Całość zagotowujemy, doprawiamy wg uznania i podajemy z kluseczkami.

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: