Kanapki bez chleba

Składniki:

  • Duża cukinia
  • Pomidor
  • Ogórek
  • Migdały
  • Oliwa z oliwek
  • Sok z cytryny
  • Grzyby koźlaki
  • Cebula
  • Starty korzeń chrzanu
  • Sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Obrać cukinię ze skórki i pokroić w krążki. Pomidora i ogórka pokroić w plasterki.

Serek migdałowy – pół szklanki migdałów zamoczyć na noc w wodzie i obrać ze skórki. Włożyć do blendera, zalać około 1/4 szklanki wody i sokiem z połówki cytryny, dodać szczyptę soli. Zmiksować na masę przypominającą twarożek.

Masa grzybowa -umyć i obrać koźlaki. Zostawić same kapelusze. Drobno pokroić razem z cebulką. Dodać odrobinę oliwy z oliwek, soli i pieprzu.

Chrzan – może być kupny lub można zrobić samemu (zetrzeć korzeń chrzanu, dodać trochę soku z cytryny i soli).

Na niektóre plasterki cukinii nakładamy twarożek migdałowy, pomidorek i na wierzch troszeczkę chrzanu. Na pozostałe plasterki kładziemy masę grzybową i przystrajamy ogórkiem. Najlepiej małosolnym lub kiszonym.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: