Placki ziemniaczane z surówką z kapusty

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • Cebula
  • Mąka
  • Sól.
  • Pieprz
  • Kminek
  • Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Obrać ziemniaki i zetrzeć na tarce z dużymi wycięciami. Ugnieść starte ziemniaki, tak żeby puściły trochę soku. Dodać drobno posiekaną cebulę. Dodać około 2 łyżki mąki. Wszystko razem wymieszać, ugnieść rękami. Dodać przyprawy i ponownie ugnieść. Formować w ręku placuszki lub masę nabierać łyżką i wkładać na rozgrzany olej na patelni. Smażyć z obu stron.

Surówka z białej kapusty

Składniki:

  • Biała kapusta
  • Marchewka
  • Jabłko
  • Cebula
  • Sól, pieprz, kminek
  • Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zetrzeć na tarce z dużymi wycięciami kapustę i marchewkę. Dodać sól i kminek(około łyżeczki). Starte warzywa pozgniatać ręcznie, aż puszczą sok. Można dodać później jabłko, poszatkowaną cebulę. Wymieszać wszystko i dodać jeszcze trochę pieprzu i pokropić oliwą z oliwek.

Można spróbować ukisić kapustę. Wtedy zostawiamy startą kapustę i marchewkę na 1 -3 dni. Można zostawić je w szklanym słoju lub w glinianym naczyniu, pamiętając, żeby ugniatać warzywa, żeby puściły sok. Można to robić codziennie.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: