Cukinia faszerowana

Składniki:

cukinia średniej wielkości lub duża

płatki owsiane (ok.2/3 szklanki)

tofu wędzone (ok. pół kostki)

ser wegański (ok 50-80 g)

ugotowana cieciorka (opcjonalna)

koncentrat pomidorowy

Cukinię kroimy na plastry grubości ok 3-4 cm i wydrążamy.

Płatki krótko gotujemy. Gdy lekko wystygną, dodajemy tofu i ser wegański lub …cokolwiek nam fantazja podpowie (podsmażone pieczarki, zarumienioną na oleju cebulkę, marchewkę itd., można dodać cukinię, jaka została wykrojona ze środków krążków). W tym przepisie wykorzystamy ser wegański i tofu, ale nadzienie może być rozmaite.

Wymieszanym farszem napełniamy wydrążone krążki cukinii i umieszczamy je w garnku z odrobiną wody (wody może być tyle, by cukinia była zanurzona ok 1-2 cm). Przykrywamy pokrywką i gotujemy ok 10-15 min, Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy pieprzem, solą i możemy dodać cieciorkę. Do sosu wlewamy pół szklanki wody rozrobionej z 2 łyżkami mąki razowej dla zagęszczenia. Gotujemy jeszcze chwilę. Podajemy z ryżem lub kaszą i dodatkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: