Pasta na kanapki

Składniki:

1 paczka płatków kukurydzianych (250 g)
1/2 szklanki ryżu (polecam brązowy) lub kaszy gryczanej/jaglanej itp.
3 cebule
2 ząbki czosnku
4-6 pieczarek

2 łyżki oleju do smażenia
1-1,5 słoiczka przecieru pomidorowego (trzeba miarkować, bo może wyjść za kwaśne)
garść ziaren słonecznika
1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy, majeranek, papryka słodka i ostra, mogą być zioła prowansalskie i co komu jeszcze przyjdzie do głowy.

Przygotowanie:

Płatki wrzucić do w miarę dużego naczynia i zalać zimną, przegotowaną wodą tak, aby po wymieszaniu uzyskać gęstą masę (mniej więcej 2 szklanki).
Posiekać drobno cebulę, czosnek i pieczarki, następnie poddusić 10-15 min. na oleju, ostudzić i wrzucić do płatków. Ryż ugotować na miękko i również dołożyć do reszty.
Dodać przecier, słonecznik, siemię, przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej po prostu wyrobić tak jak masę na kotlety, to będzie bardziej zwięzłe).

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: